Photo: Gunn-Britt Retter
Sámi Influence and Knowledge Exchange in EU Policy (SIKE)
Samisk innflytelse og kunnskapsutveksling i EU-politikk er et prosjekt ledet av Samerådet, som utforsker hvordan samer kan delta i EU-systemet og hvordan samiske økonomiske løsninger kan inspirere EUs økonomiske politikk. SIKE vil produsere to rapporter om temaene, øke bevisstheten om samisk kultur i en EU-sammenheng, og følge opp anbefalinger utviklet av et tidligere samisk-EU prosjekt, AWARE EU-Sápmi.
Project Topics
Prosjektbeskrivelse
Beslutningene som tas av EU har vidtrekkende konsekvenser for det samiske folket. Samerådet ønsker derfor å utvide informasjonen om Sápmi i EU, samtidig som den øker bevisstheten om det samiske folkets behov og rettigheter innenfor rammeverket til EU. Videre er det viktig å heve kunnskapen om EU hos det samiske folket for å øke samisk kapasitet og interesse for EU.
I april 2024 ble Samerådet tildelt prosjektet «Sami Influence and Knowledge Exchange in EU Policy”. Samisk innflytelse og kunnskapsutveksling i EU-politikk (SIKE) har som mål å styrke det samiske folket og forsterke deres stemme i EUs politikkutvikling. Prosjektet bygger på funnene fra AWARE EU-Sápmi prosjektet.
Målene til SIKE er å styrke Samerådets internt ved å styrke ferdighetene til prosjektledelse, mer nettverksbygging med samisk ungdom og andre arktiske interessenter, og fordype forståelsen av relasjonen mellom Sápmi og EU. SIKE skal hjelpe Samerådets påvirkningsarbeid innenfor EU.
SIKE har som mål å undersøke to temaer:
hvordan det samiske folket kan oppnå full og meningsfull deltakelse i EU-systemet.
hvordan den samiske tankegangen, kalt Birgejupmi, kan benyttes til å forme EUs politikk for sirkulær økonomi.
SIKE-prosjektet vil gjennomføre en studie for hvert av disse temaene, og holde et webinar for samisk ungdom om EU-samiske forhold.
Prosjektet er finansiert av European Maritime, Fisheries and Aquaculture Fund (EMFAF).
Full og meningsfull deltakelse i EU-systemet
Siden samiske områder i Finland og Sverige er en del av EU, påvirker EUs politikk samisk hverdagsliv. Det er avgjørende at samer holder seg informert om politikken, og kan delta i EU-systemet i politikk som berører samers egne lokalsamfunn. Ved å ha en proaktiv fremfor reaktiv tilnærming, vil SIKE fremme full og meningsfull deltakelse av samer i EU-systemet.
SIKE skal utforske hvordan full og meningsfull samisk deltakelse i EU-systemet og EU-prosesser kan oppnås. Prosjektet vil delta i ekspertmøter i EU-kommisjonen, arrangementer og arbeidsgruppemøter. Nye samarbeidsmuligheter vil bli identifisert i løpet av prosjektperioden for å fremme samarbeidet mellom Samerådet og EUs interessenter. Med utgangspunkt i funnene fra AWARE EU-Sápmi prosjektets Youth Idea Lab, vil prosjektet fortsette arbeidet med å sikre ungdomsstemmer i EUs ungdomspolitikk.
Birgejupmi
Birgejupmi er en viktig samisk verdi, begrep eller filosofi. Ordet Birgejupmi stammer fra ordet birget, som kan oversettes til «å klare seg»; eks. "Jeg klarer å møte mine egne behov".
Samene har alltid vært avhengige av naturen, da naturen er grunnlaget for samenes eksistens. På grunn av det, har overlevelse for samene betydd å benytte seg av mat og ressurser fra naturen på en bærekraftig måte – hvordan maten og ressursene erverves i nåtiden må ikke gjøre det vanskeligere i fremtiden. Dette har ført til Birgejupmi, en tankegang som setter naturen i sentrum og ressurser som finnes i naturen forvaltes på en måte som beholder de tilgjengelige for fremtidige generasjoner.
SIKE skal gjennomføre tre case-studier. Disse casestudiene fokuserer på naturen og inkluderer havbaserte matsystemer, klima og bærekraftig og sirkulær praksis for å utforske hvordan Birgejupmi kan bidra til EUs politikk for sirkulær økonomi. SIKE skal lage en rapport med anbefalinger om hvordan samisk urfolkskunnskap kan bidra til å bekjempe klimaendringer for å skape en sunn planet ved å fremme lavkarbonøkonomiske løsninger basert på samisk filosofi og verdier.
Ungdom
I følge EU-Sami Youth Idea Lab har samisk ungdom lav deltakelse i EUs programmer og politikkutforming. Dette er til tross for at samisk ungdom historisk sett har vært aktive deltakere i lokale og nasjonale samiske ungdomsorganisasjoner. Dette kan skyldes at samisk ungdom opplever muligheten til å påvirke EUs politikk som begrenset. I tillegg er det et geografisk skille mellom de samiske kjerneområdene og Brussel.
EU-Sami Youth Idea Lab utviklet et sett med anbefalinger for å forbedre situasjonen og øke samisk ungdoms engasjement i EUs politikkutforming og EU-programmer. Disse anbefalingene inkluderer å øke synligheten til EU-representanter i samiske ungdoms samlingsrom og -fora, samt fremme samisk deltakelse i EU-systemet. SIKE-prosjektet vil følge opp disse anbefalingene gjennom et veikart som skal bli et arbeidsdokument for Samerådet og samiske ungdomsorganisasjoner.
Les mer
Sámi Influence and Knowledge Exchange in EU Policy Fakta-ark (engelsk)
AWARE EU-Sápmi Fakta-ark (engelsk) Prosjektrapport: Sámi lens evaluation on the European Green Deal Policy Prosjektrapport: EU-Sámi Youth Idea Lab
Prosjektarbeidere
Elle Merete Omma Prosjektleder Meningsfull deltakelse elle.merete@saamicouncil.net
Karin Nutti Pilflukt Prosjektrådgiver Meningsfull deltakelse/ Sirkulærøkonomi karin.np@saamicouncil.net
Lásse Andreas Kvernmo Valkeapää Kommunikasjonsarbeider Kunnskapsheving lasse.valkeapaa@saamicouncil.net
Saami Council Social Media